Followers

Monday, June 21, 2010

SELAMAT HARI BAPA.




Assalamulaikum semua, dan salam sejahtera juga. Agak malas rasanya diriku untuk mengupdate blog minggu ni. Almaklum jela tekak tengah perit, hidung duk meleleh, badan lak panas nih. Ape la nasib badan, time orang lain duk sibuk-sibuk demam World Cup aku pula demam panas. Dah la demam sorang-sorang, kalau demam berdua best la juga heheh...



Semalam duk buka je Facebuku ramai duk post wish Hepi Father Day. Harap jangan la duk post wish lam Mukabook jela eh.. aku rasa berapa kerat je yang ayah diorang ade facebook kan? Entah ade ke tidak. Tapi tak kesah la kan, janji korang dah wish. Aku ade ke post wish Selamat Hari Bapa kat bapak aku, tak de kot. Heheh... aku malas nak ambil port sangat hari-hari nih. Yang aku tau, hari yang wajib disambut, hari raya, hari puasa, hari jumaat, dan hari cuti-cuti umum.

Kali nih aku nak mengomel bezanya BAPAK aku dengan bapak korang. Bapak aku yang die tahu marah, marah, dan marah, dan marah lagi sekali, chaip!! Aku ingat lagi masa kecik-kecik dulu aku nih bengap banyak, masa darjah 1 dan 2 selalu sangat la menghuni tempat-tempat terakhir setiap kali ujian dan exam. Memang masa tu aku boleh tahan bengap juga la, jadi nya bapak aku buat la jadual tu aku study kat rumah. Kalau tak silap aku jadualnye macam nih,

01.20=balik sekolah
02.00=mengaji Quran
03.30-04.40=study
Lepas asar-06.30=main
Lepas magrib-insyak=rehat@makan
8.30-9.30=study
9.30=tidur la.

Bapak orang lain tak ada pun nak buat jadual untuk anak diorang. Adoii.. tapi tak kesah la yang penting sebabkan jadual study tu la mase darjah 3 aku boleh gak dapat nombor 5 masa exam. Bangga jugak la, balik je rumah aku bagitau kat mak aku die siap boleh tak percaya lagi tuh. Dan buat pengetahuan korang masa itulah pertama kalinya dan terakhirkalinya aku terima hadiah dari bapak aku. Sebuah basikal. Selain dari basikal tu dah tak ade lagi hadiah yang aku dapat dari bapak aku, sampai la sekarang. Sepak terajang banyak la.. hehe..

Bapak korang tau tak result SPM korang? Diorang tahu tak ape name tempat korang study korang? Bapak korang tau tak korang study nih duduk rumah sewa kat mane? Bapak korang tahu tak bila korang akan abis study? Bapak korang ade tak tanye pasal result korang? Bapak korang ade tak call korang tanye duit belanje cukup ke tidak? Bapak korang ade tak hantar mesej ucap selamat hari jadi kat korang? Aku yakin la mesti ada la. Kompem~ best kan korang. Bapak aku tak pernah tahu yang aku pernah kena gantung masa study kat mrsm dulu, bapak aku tak pernah tahu yang aku masa study kat matrik dulu, aku makan nasik lauk telur goreng tu pun bukan makan sorang, tapi makan berdua. Bapak aku tak pernah tahu pun masa duduk matrik dulu aku hampir-hampir nak kena angkut lam trak polis. Korang masa first day daftar matrik or kolej mesti bapak korang yang hantar kan? Tapi aku pergi daftar matrik chanlung dulu sorang-sorang je pun naik bas.

Hmm,, lagi 2 minggu aku nak mula SPM diorang berpisah, tak kesah la tu masalah diorang bukan masalah aku. Benda dah nak jadi kan, aku malas nak masuk campur. Letih jugak la study masa tu, mana nak study lagi, mana nak pikir pasal masalah org tue lagi. Tapi alhamdulillah aku still la boleh result yang bleh tahan gempak juga la.. hahahahahaha riak siket. Tapi sampai sekarang aku tak pernah terima pun ucapan tahniah dari bapak aku, dari bapak orang lain ada la. Macam-macam...

Mungkin ini first time aku share sal bende nih ke umum, sebelum-sebelum nih pun berapa kerat la sangat yang tahu pasal hidup aku nih. Aku mungkin nampak ceria tiada masalah, namun tiada seorang pun yang paham akan apa yang aku pendam didalam. Aku tak malu kalau ada mulut-mulut longkang yang mengejek aku kerna membuka pekung sendiri. Lantak la,
SELAMAT HARI BAPA.
.
.
.
.
.
.

11 comments:

  1. Erm..i am one of ur silent reader..u know me for sure.hehe.pasal entry ni aku nk drop komen sikit la.

    takpe la kalo ayah mung dok macam ayah orang lain.yg penting mok mung ialah superwomen di mata aku.kagum sangat dengan dia.mung kena igt tu..mung ank sulung,amek iktibar semua benda yg berlaku dlm family mung n jaga la family mung baik2.okeh bro!

    yg benar,
    anok pok teh jen.

    nice blog.follow u..

    ReplyDelete
  2. hi milopanas..kesiannye kat die demam panas..tu la, sapa suh minum milo panas bnyk2..hehehe...

    bagi aku, setiap bapa tentu ada cara dia sendiri utk mengajar anak dia untuk menjadi anak yg baik...semua berbeza-beza...

    ermm..setiap kejadian itu ada hikmahnya...bnyk2 kan bersabar ye milo...hidup mesti ceria2 selalu...

    ReplyDelete
  3. mat...bawak2 la bersabar, apa pun jadi, dia tetap bapa kita, yang menyebabkan kau lahir kat dunia ni. walaupun dia silap. tak bermakna kau sebagai anak patut hukum dia. mungkin dia ada sebab dia sendiri kenapa semua ni jadi, kalau hal parents gaduh etc, kita mmg tak patut nak masuk campur. sabar je la... kau pun bakal jadi bapa satu hari nanti. :) kau akan tahu mcammana rasanya jadi bapa.

    ReplyDelete
  4. Singgah m'beri komen di cni . Hehee .
    Demam panas ? Smoge cepat sembuh yee :)
    Hmm , mungkin sumee tuu ade hikmah nyee .
    Ade kebaikan nyee . ape-ape pown .
    Semoga sukses slaluu yaa :)

    ReplyDelete
  5. wow menarik dibaca...

    susah nak fhm keadaan sebenar sbb xberada dtmpt anda... tp kata2 anda cukup menyentuh... kemenangan pada mereka2 yg sabar dgn ujian dr-Nya... :)

    ReplyDelete
  6. Aku pehe mat....
    Pahni mg jd pok , mg jange la wat gtu pulok...
    Huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. cuma jangan diulang apa yg dia dah buat. maybe he got his own reason. but may you be a better dad someday ;)

    ReplyDelete
  8. be a better dad.... :)..

    follow sini.. :)

    ReplyDelete